Anita is één van de eerste gastouders die zich aansloot bij Het Kuikentje: ‘Toen mijn zus een kind kreeg ben ik daarop gaan passen, en daar wilde ik eigenlijk best nog een paar kinderen bij.’ Zo is Anita het gastouderschap ingerold. Ze heeft een verleden als teamleider in de zorg. Ze is van nature dus erg zorgzaam en haar liefde voor kinderen maakt gastouderschap de perfecte combinatie.

Een dag in het leven van Anita als gastouder:


07:03 | Het eerste kind komt binnen

‘Daarna druppelen de andere kids langzaam binnen, ik zorg altijd dat het speelgoed al klaar staat. Sommige kinderen ontbijten met ons mee. Daarna spelen ze zelf tot 9:00.’

08:55 | Tijd voor een spelletje

‘Het liefst iets wat de kids ook met elkaar kunnen spelen. Ik vind het belangrijk dat de kinderen goed met elkaar omgaan en met elkaar leren spelen.’

10:17 | Buitenspelen

‘Lekker met de hond naar buiten om hem, maar ook de kinderen even uit te laten. Heerlijk in de buitenlucht zijn, dat is voor ieder kind goed. En zelf geniet ik hier ook enorm van. Meestal gaan we naar het trapveldje, of even naar de speeltuin. Vaak nemen we een bellenblaas mee, dit is goed voor de spraakontwikkeling van kinderen. ‘

10:40 | Een gezond hapje

‘Na het buitenspelen krijgen de kids een fruithapje. Voordat we hieraan beginnen zingen we met elkaar. De kids mogen zelf een liedje uitkiezen.’

12:00 | Lekker lunchen

‘De lunch vind ik altijd een fijn moment van de dag, lekker met elkaar aan tafel. Iedereen moet rustig blijven zitten tot de rest is uitgegeten, zulke regels vind ik heel erg belangrijk. Tussendoor praten we gezellig met elkaar.’

14:59 | Tijd voor een potje voetbal

‘Mijn oudste zoon komt thuis, de oudste kinderen vinden het altijd leuk om even met hem te voetballen. En mijn zoon gelukkig ook. Als mijn zoon het zat is gaat hij lekker zijn eigen ding doen. Ik vind het heerlijk dat ik er toch kan zijn wanneer mijn eigen kids thuiskomen.’

16:09 | Het eerste kind wordt opgehaald

‘Als de kids worden opgehaald maak ik altijd even een praatje met de ouders. Als tussendoor er echt iets bijzonders, of juist iets leuks is, dan stuur ik altijd wel even een appje. Ouders vinden het vaak ook leuk om een fotootje te krijgen.’


Anita raadt iedereen aan om gastouder te worden: ‘Het is echt ontzettend leuk, geen dag is hetzelfde en je krijgt zoveel terug van die kinderen’. Voor Anita zijn de kinderen echt onderdeel van haar eigen gezin geworden. ‘Alle kinderen zijn bij ons gelijk, dat vind ik heel erg belangrijk.’ Een groot voordeel van het gastouderschap vindt Anita dat ze ook heel erg betrokken kan blijven bij haar eigen gezin: ‘Ik ben er altijd wanneer mijn zoons thuiskomen’. Verder vindt Anita het erg fijn om eigen baas te zijn: ‘Als gastouder heb je veel vrijheid én niet geheel onbelangrijk: het wordt ook erg goed betaald’.

Omdat Anita al zolang gastouder is bij Het Kuikentje kennen ouders haar al heel lang: ‘Je merkt dat veel ouders via-via bij mij terecht komen’. Anita voelt zich heel verbonden met de gezinnen: ‘Ik vind het belangrijk dat we goed communiceren met elkaar, en dat ik zelf ook mijn mening mag geven. Ouders waarderen dit gelukkig heel erg. Ouders moeten zich echt vertrouwd voelen met de gastouder.’ Anita vindt het belangrijk om duidelijke regels te hebben: ‘Als gastouder is het belangrijk om een liefdevolle opvang te zijn, maar ook om voor rust, reinheid en regelmaat te zorgen.’ Als gastouder bouw je echt een band op met kinderen. De kids komen tenslotte vanaf 3 maanden al bij je: ‘Als ik geen klik heb met een kind, dan zeg ik dat eerlijk tegen de ouders. Je bent toch de hele dag in elkaars aanwezigheid.’

Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@gobhetkuikentje.nl of vul onderstaand contactformulier in.

Lees het andere dagboek


Vrijblijvend informatie?

Privacyreglement - © Copyright 2024 Het Kuikentje